معضل اجتماعی | خطرات شبکه های اجتماعی در جامعه
- کورش سنایی
- ۶ بهمن ۱۴۰۲
- زمان مطالعه: 6 دقیقه
این مقاله رو آموزشی نمینویسم و به جهت آگاهی از خطرات شبکه های اجتماعی و تاثیراتی که روی جامعه از سال 2010 به بعد گذاشته هستش. شبکه های اجتماعی یا همون پلتفرم هایی مثل google,pinterest,twitter,instagram, Snapchat, tiktok و … در واقع از اول به این دلیل ساخته نشدن که مارو تبدیل به زامبیایی بکنن که ازمون سوئ استفاده بکنن ولی خوب این اتفاق افتاد . هر کشوری به راحتی میتونه دموکراسی کشور های دیگه رو هک کنه و توی اون کشور تغییرات اثاثی ای رو ایجاد کنه نظیر روسیه که میشه گفت انتخابات آمریکا در سال 2016 رو هک کرد ولی خوب کاملا نمیشه گفت که این یک هک بود ولی به صورت قانونی تاثیر خیلی زیادی در انتخابات داشتن و یا برهم زدن نظم عمومی جامعه و ایجاد 2 دستگی در بین نژاد های مختلف انسانی از تاثیرات این شبکه های اجتماعی هست که خوب برای این غول های تکنولوژی اهمیتی نداره چون هرچی اخباری که منتشر میشه چرت تر و دروغین تر باشه پول بیشتری در میارن و اونا به فکر جیب خودشون هستن .
انسان = محصول شبکه های اجتماعی
خیلی سخته که بخوایم به افرادی که باور ندارن شبکه های اجتماعی به سمتی رفته که به شدت انسان هارو داره کنترل میکنه و اون ترسی که ما داشتیم از هوش مصنوعی که به شکل ترمیناتور و … میدیدیم داخل فیلما که یروزی میان و مارو نابود میکنن در واقع خیلی وقت هست که پشت پرده دارن کار میکنن شبکه های اجتماعی و پلتفرم های آنلاینی که ما به رایگان استفاده میکنیم و بابتش پولی نمیدیم درواقع ما از اونا استفاده نمیکنیم اونا از ما استفاده میکنن شاید این جمله معروف رو شنیده باشید :
If you’re not paying for the product, Then Your are the Product
این یه جمله خیلی معروف هست, معنیش میشه همین اگر بابت محصولی که استفاده میکنی پول نمیدی, پس خود تو هستی که محصولی ; غول های تکنولوژی که خدمات آنلاین به ما ارائه میدن جنگشون بر سر این هست که چطوری میتونن شمارو بیشتر آنلاین نگهدارن داخل برنامشون و چطوری میتونن از شما 3 چیز رو دریافت میکنن ! مورد اول Engagement یا همون تعامل شما با اون پلتفرم مورد دوم چطوری تبلیغات بیشتری به شما نشون بدن که پول بیشتری در بیارن و سوم رشد هست که شما بری و دوستانتو وارد اون پلفترم کنی در واقع اینها الگوریتم هایی هستن که به شدت توسط هزاران مهندس طراحی میشن که مثلا شما در هفته حداقل 7 دوست جدید در این شبکه های اجتماعی پیدا کنی یا ساخت دکمه لایک یا رفرش کردن صفحه و دریافت نوتیفیکیشن و ….
کنترل انسان توسط شبکه های اجتماعی
انسان ها خیلی وقت هست که به زامبی این غول های تکنولوژی تبدیل شدن و دارن از اطلاعاتی که از ما بدست میارن پول پارو میکنن و کسی براش مهم نیست که چه اتفاقی داره میفته این وسط چون دارن پول در میارن 🙂 و خوب البته تعدادی از افراد هم هستن که سعی در درست کردن این فاجعه دارن مثل من ! و سعی در آگاه سازی مردمشون میکنن که حداقل بتونیم این دنیای آنلاینمون که بهش میگیم اینترنت رو به جای بهتری تبدیل کنیم . درواقع ما دوست نداریم که دیگه از گوگل و ایسنتاگرام و یوتیوب و … استفاده نکنیم فقط میخوایم از حق و حقوق ما سوئ استفاده نشه و بتونیم یک دنیای سالم و مفید رو تجربه کنیم. اگر نتونیم جلوش رو بگیریم و از زامبی بودن در بیایم آخرین نسلی میشیم که در واقع بعد از سال 1996 که از حدود دوران راهنمایی پامون به شبکه های اجتماعی باز شد یادمون میمونه که قبل از این پلفترم ها دنیا چطور بود و خیلی وقته که قدرت تشخیص اینکه کدوم اطلاعات توی این پلتفرم ها درسته یا کدومشون غلطه رو از دست دادیم ! و اصلا یجورایی دیگه اهمیتی نداره اول میان میگن زمین گرده بعد همونا میان میگن که دارید اشتباه میکنید و الان بین درست غلطش میمونید .
شبکه های اجتماعی عامل کاهش اعتماد بنفس
از زمانی که شبکه های اجتماعی اومدن و فیلتر هارو موقع تصویر برداری روی صورت شما گذاشتن میدونید چقدر از دخترا و پسرا دلشون میخواد که شبیه به این فیلتر ها بشن و چقدر درخواست برای جراحی های پلاستیک زیاد شده !؟ میدونید چقدر آمار خودکشی بیشتر شده چون اونجوری دلشون میخواد زندگی کنن و فکر میکنن اونایی که توی اون پلتفرم ها دارن پست میزارن زندگیشون گل و بل بله ؟ و چون نمیتونن مثل اونا باشن خودکشی میکنن !؟ میدونید با هر بار خودکشی کردن یه انسان یه خانواده داغون میشه ؟ بنظرتون این شبکه های اجتماعی چجور جاییه ؟ خوبه یا بده ؟ از نظر من که یه فاجعست .
الگوریتم های شبکه های اجتماعی
شبکه های اجتماعی و پلتفرم های آنلاینی که امروز استفاده میکنیم روز اولی که ساخته شدن با چنین هدف هایی ساخته نشدن اتفاقا خیلی خوب بودن چون انسان موجودی اجتماعی هست که میلیون ها سال تکامل داشته و ارتباط گرفتن و پیدا کردن افراد مشابه خودش براش واجبه و بدون انسان های دیگه زندگی خیلی بی معنیه و شبکه های اجتماعی این کار رو برای ما کردن تا ما بتونیم با هم دیگه ارتباط بگیریم. مثلا دکمه لایک روز اول برای انتشار انرژی مثبت در دنیا ساخته شد اما به این دقت نکرده بودن که منی که پست میزارم اگر کمتر از تو لایک بگیرم اثرات روانی ای روی ذهن من ایجاد میکنه و الان خودشون هم که این هارو ساختن الان زیاد از این بابت خوشحال نیستن .
الگوریتم پتلفرم های آنلاین که ما فکر میکنیم به نفع ما هستن چون به ما کمک میکنن که ما چیزایی که میخوایمو ببینیم ولی 🙂 بزارید یچیزی بهتون بگم اینطور نیست ! این الگوریتم ها ابتدا توسط هکرهایی که روان انسان هارو هک میکنن ساخته میشن و بعد تبدیل به کد میشن و توسط کامپیوتر های فوق العاده قدرتمند و هوش مصنوعی ها مدیریت میشن تا بتونن با نشون دادن چیزایی که ما بهش فکر میکنیم ! و با پیش بینی ما این که چی دوست داریم ببینیم, کی افسرده ایم کی خوشحالیم کجا میریم با کی میریم و … مارو آنلاین نگهدارن و پول دربیارن از اونطرف روی روان ما تاثیرات زیادی رو میزارن و انسان هارو دارن تغییر میدن شرکت ها با دونستن علایق ما محصولشون رو تولید میکنن و توی همون پلتفرم های تبلیغشو میکنن. شاید براتون پیش اومده باشه به چیزی فکر کرده باشید و همون موقع توی این پلفترم ها همون چیزی که توی ذهنتون بوده رو بهتون نشون میده 🙂 خیلی ترسناک شد نه ؟
شبکه های اجتماعی عامل برهم زدن نظم عمومی و کشت و کشتار
تمامی کشور ها در این دهه دچار این اختلالات شدن در فرانسه انگلستان آمریکا المان ایران و … میتونید مشاهده کنید که مردم یهو میریزن بیرون و شروع میکنن به اعتراض کردن نسبت به موارد مختلف و 2 دستگی بینشون ایجاد میشه و افراد مثل خودشون رو دنبال میکنن و افرادی که مثل اونا فکر نمیکنن رو دیسلایک میکنن و یا کامنت های چرت و پرت میزارن ; خیلی ها شدن اساتیدی که در همه چیز مهارت دارن و زیر هر پست یک کامنتی گذاشتن و یا اون مطلبی که پست شده رو هیت کرده یا موافقت کرده و در واقع این پلفترم های انلاین هستن که دارن به جوامع جهت میدن و کافیه که شما پول داشته باشی تا بتونی یه کشور رو بهم بریزی و تفاوتی هم نداره که اون چه کشوریه ! این پلتفرم های آنلاین هستن که تصمیمات شمارو پیش بینی میکنن و بهتون جهت میدن + اینکه آزادی مارو ازمون گرفتن . ما یک موضوعی داریم به اسم اگزیستانسیالیسم یعنی شما ازادی که جوری که میخوای زندگی کنی و هدفی که دلت میخواد رو دنبال کنی و به زندگیت معنا بدی ولی الان این پلتفرم های آنلاین هستن که به به شما هدف میدن ! چی بخرید !؟ چی بپوشید ؟ چه شکلی بشید و یا چجوری زندگی کنید.
از پلتفرم های آنلاین استفاده کنیم یا نه !؟
قرار نیست درست شدن این بحران; فورا اتفاق بیفته چون همه بر این باور نیستن که این شبکه های اجتماعی و پلتفرم های آنلاین خیلی خطرناکتر و وحشتناک تر از چیزی که بنظر میان هستن و باور دارن که مفیدن چون چیزای جدیدی یاد میگرین و نمیدونم چیزایی که میخوان و با یه سرچ ساده پیدا میکنن و از این جور داستانا ولی نمیدونن شایدم میدونن ولی کاریش نمیتونن بکنن که مثلا همون گوگل تورو از خودت بهتر میشناستت و همه چیزتو میدونه که شب چی سرچ میکنی چی دوست داری و … بعلاوه اینکه با این دانشی که از تو دارن و بهش میگن Data کسب درآمد میکنن و تو محصولشونی .
نمیگم که تمامی حساب های شبکه های اجتماعیتون رو پاک کنید ولی بنظرتون میتونید به صورت خودآگاه کنترل کنید استفادتون رو از این شبکه های اجتماعی !؟ میتونید وقتی نوتیفیکیشن و … روی صفحه موبایلتون میاد بهش دست نزنید و بیخیالش بشید ؟! حرف برای گفتن زیاده ولی اگر میخواین استفاده کنید بهتره که استفادتون رو جوری بکنید که کمترین آسیب رو ببینید تمامی Notification های موبایلتون رو خاموش کنید, ویدیو های پیشنهادی یوتیوب رو نگاه نکنید فقط چیزی که دلتون میخواد رو تماشا کنید . از موتور جستجوهایی که تاریخچه سرچ شمارو ذخیره میکنن استفاده نکنید مثل DuckDuckGo هر چیزی رو به اشتراک نزارید و ….